„Policajti v Chocni v Českej republike zadržali 21-ročného mladíka, ktorý je podozrivý zo znásilnenia 12-ročného dievčaťa. Muž sa k činu priznal a hrozí mu odňatie slobody až do 12 rokov.“ – takto začína stručná správa portálu aktuality.sk. Nadpis znie „Mladík znásilnil malé dievča“.

Keďže mapujeme istý mediálny trend, kde rómski kriminálnici sú označovaní ako mladíci a ilustračnú fotografiu tvoria biele ruky v putách, ostali sme pri tejto správe viac v strehu. A opodstatnene. Krimi noviny na TV JOJ priniesli v utorok reportáž, v ktorej zistili, že ide o „Róma“.

12-ročné dievča išlo na bicykli po cyklistickej ceste, zo strán zarastenej, odkiaľ ju napadol 21-ročný Róm a dievča brutálne znásilnil. Šokované dievča prišlo domov a rodičia z nej dostali, čo sa stalo. Zalarmovali políciu a tá podozrivého rýchlo zadržala. Páchateľ sa k činu priznal.

Pre dievča trauma na celý život, narušený psychický vývin a následne spoločenské fungovanie. Pre rodičov a príbuzných obete obrovská bolesť a neskutočný hnev. Páchateľovi hrozí za túto zvrátenosť 12-ročné väzenie – českí daňoví poplatníci sa mu budú skladať na život v base.

Čo je dôležité, nič také sa nemuselo stať. 21-ročný rómsky páchateľ zrejme má za sebou dlhšiu delikventnú kariéru. Je jasné, že policajti len čakali, kedy na neho budú mať niečo väčšie. Muselo sa čakať až na takýto zločin?

Všetci sú ticho a pri takýchto udalostiach sa rôzne mimovládne organizácie so svojou agendou tolerancie tvária, že zrazu neexistujú. Ešte nedávno vykrikovali, aký rasizmus panuje v Českej republike a prečo „prenasledovaní“ českí Rómovia musia utekať do Kanady. Odborníci to, samozrejme, spochybňovali. Bývalý riaditeľ kancelárie Rady vlády pre záležitosti rómskej komunity Roman Krištof to ako jeden z mála urobil verejne.

Kým farizeji kričia, že českí Rómovia kvôli prenasledovaniu musia utekať do Kanady, 12-ročnému dievčaťu sa pred rómskym úchylákom, žiaľ, utiecť nepodarilo.

Zábava